Моделирование подсистем управления процессом добычи угля в условиях нечеткой информации - Шевченко, В.Г. (Геотехническая механика, 2009)
Приведено схему процесу прийняття рішень та алгоритм моделювання системи
нечіткого керування процесом видобутку вугілля при невизначеній інформації. Приведено функції приналежності, що характеризують процес прийняття рішень в підсистемі “керівництво шахти – група високонавантажених лав”. Розроблено схему нечіткого регулювання підсистеми “бригадир (диспетчер) – ланка гірників” у комбайновій лаві, показані переваги такої схеми. Розроблено методику визначення надійності підсистеми “ланка гірників – очисний комплекс” при нечітко заданих вихідних даних. The scheme of decision-making process and algorithm of simulation of a system of indistinct process control of a coal mining at the uncertainty information is adduced. The membership functions describing decision-making process in the subsystem “a management of mine - group of highloaded longwalls” are adduced. The scheme of indistinct regulation of the subsystem “the foreman (dispatcher) - link of the colliers” in a cutter-loader longwall face is designed, are rotined of advantage of such scheme. The methodic of definition of reliability of the subsystem “a link of the colliers - longwall set of equipment” at indistinct input datas is designed.