Аутоімунні ускладнення хронічної лімфоїдної лейкемії: порівняльна характеристика клінічної ефективності та змін імунофенотипу лімфоцитів під час терапії преднізолоном або вінкристином та преднізолоном - Виговська, Я.І.; Логінський, В.О.; Кароль, Ю.С.; Цяпка, О.М.; Матлан, В.Л. (Онкологія, 2000)
Проведено порівняльне дослідження імунологічного фенотипу лімфоїдних клітин периферичної крові хворих на хронічну лімфоїдну лейкемію (ХЛЛ) з імунними цитопеніями під час лікування преднізолоном або вінкристином з преднізолоном. Виявлено, що включення до програми лікування вінкристину (вінкристин + преднізолон) сприяло досягненню більш тривалої ремісії у значної кількості хворих. Кращий клінічний результат супроводжується більш суттєвими змінами лейкемічної В-клітинної популяції, ніж у разі застосування лише преднізолону, а саме: знижується відсоток HLA-Dr+ -, CD21+ -, CD37+ -клітин. Одночасно істотно підвищується експресія активаційних маркерів CD11b, CD25R та CD95 на лейкемічних клітинах. Обгрунтована доцільність включення до програми лікування хворих з імунними ускладненнями ХЛЛ вінкристину як препарату, що збільшує експресію Fas-антигену. The changes of peripheral blood lymphoid cell immunophenotype have been compared upon administration of two therapeutic regimens (prednisolone versus prednisolone + vincristine) in patients with chronic lymphocytic leukemia (CLL) complicated by immune cytopenias. The regimen with vincristine was proved to favour more durable clinical remission in greater number of the patients. Better clinical results were accompanied by more considerable changes in leukemic B-cell population in comparison with treatment by prednisolone alone. The percent of HLA-Dr+ , CD21+ , CD37+ cells was reduced in cases of vincristine addition. On the other hand expression of the activation markers CD11b, CD25R and CD95 on leukemic cells increased. These findings suggest that vincristine should be included in the treatment of CLL with immune complications because it promotes Fas-antigen expression.