Ефективність використання електромагнітного випромінення надвисокої частоти в комплексному лікуванні пацієнток з фоновими і передпухлинними захворюваннями шийки матки - Карпань, В.М.; Савцова, З.Д.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2000)
Встановлено, що результатом використання електромагнітного випромінення (ЕМВ) надвисокої частоти в комплексному лікуванні пацієнток з фоновими і передпухлинними захворюваннями шийки матки є нормалізація показників стану імунної системи (імунореабілітуючий ефект), суттєве зниження частоти післяопераційних і віддалених ускладнень, а також рецидивів захворювання, що є важливою складовою профілактики раку шийки матки. Висловлено припущення про зв'язок між ефективністю використання ЕМВ та його противірусною активністю (впливом на інфікованість епітелію шийки матки вірусами папілом людини). The application of exposure to super-high frequencies of electromagnetic irradiation (EMI) in a combined treatment of background and pretumor disorders of the uterine cervix is shown to normalize the indices of the immune system’s state (immunorehabilitation effect) and to considerably reduce the frequency of postoperative and remote complications as well as recurrences of the disease. The latter effect makes an important contribution to the prevention of uterine cervix cancer. The findings suggest about a tie between the efficiency of EMI application and its antiviral activity (effect on the level of contamination of the uterine cervix epithelium with human papilloma viruses).