Частота аберацій хромосом у лімфоцитах периферичної крові хворих з гліальними пухлинами головного мозку - Болтіна, І.В.; Кравчук, О.П.; Главацький, О.Я. (Онкологія, 2001)
Визначено частоту аберацій хромосом та анеуплоїдних клітин у лімфоцитах периферичної крові у 17 хворих з гліальними пухлинами різного ступеня злоякісності. Як умовний контроль обстежено 2 групи жителів Києва, які заперечували контакт з мутагенними факторами: 25 хворих з соматичною патологією (за винятком онкопатології), обстежених до лікування, 19 практично здорових осіб. Виявлено, що частота аберацій хромосом та частота анеуплоїдних клітин відповідно складала: у хворих з відносно доброякісними пухлинами (7 осіб) — 3,4 ± 0,5 та 14,4 ± 0,9% відповідно, зі злоякісними (10 осіб) — 4,8 ± 0,5 та 22,0 ± 0,9%; із соматичною патологією — 2,7 ± 0,2 та 9,2 ± 0,3%; у практично здорових осіб — 1,7 ± 0,2 та 7,8 ± 0,5%. Встановлено статистично достовірне підвищення частоти аберацій хромосом та рівня анеуплоїдних клітин у лімфоцитах периферичної крові у хворих з гліальними пухлинами. Відзначено тенденцію до зростання цих показників залежно від ступеня злоякісності пухлини. The frequency of chromosomal aberrations and aneuploidy was analyzed in lymphocytes of peripheral blood from 17 patients with glial tumors with various malignancy levels. As a conditional control, two groups from the Kyiv population were used that negated any contacts with mitogenic factors: the first subgroup (25 persons) consisted of patients with somatic pathologies (with exception for neoplasia) before treatment, the second subgroup (19 persons) consisted of practically healthy subjects. The following frequencies of chromosomal aberrations and aneuploidy were established: in the group of patients with rather benign tumors (7 persons) – 3.4 ± 0.5 and 14.4 ± 0.9%; with gliomas (10 persons) – 4.8 ± 0.5 and 22.0 ± 0.9%; in the group patients with somatic pathology (with exception for neoplasia) – 2.7 ± 0.2 and 9.2 ± 0.3%; and in healthy subjects – 1.7 ± 0.2 and 7.8 ± 0.5%, respectively. Thus, a statistically reliable increase in the frequency of chromosomal aberrations and cell aneuploidy in peripheral blood lymphocytes is established with a trend towards increasing with the augmentation of the malignancy level.