Вплив інтраопераційної внутрішньочеревної хіміотерапії з застосуванням іммобілізованих цитостатиків на імунологічні показники хворих на рак шлунка - Валецький, В.Л.; Чорний, В.О. (Онкологія, 2001)
Іммобілізовані цитостатики (ІЦ) є однією з найбільш перспективних форм хіміопрепаратів для проведення локорегіонарної хіміотерапії. Метою даного дослідження було вивчення впливу інтраопераційного внутрішньочеревного застосування ІЦ на імунологічні показники у хворих на рак шлунка. Отримані результати показали відсутність токсичного ефекту ІЦ на імунокомпетентні клітини. Внутрішньочеревне застосування ІЦ приводило до значного накопичення у черевній порожнині СD8+-, CD16/56+-лімфоцитів і фагоцитів, тобто клітин, яким притаманна функція ефекторів протипухлинного імунітету. Immobilized cytostatic agents (IC) represent one the most promising forms of drugs for local/regional chemotherapy. The goal of this investigation was to study the effect of intraoperative intra-abdominal application of IC on immunologic indices in patients with cancer of the stomach. Our findings suggest that ICs exert no toxic effects on immunocompetent cells. Intra-abdominal application of IC resulted in an active accumulation of СD8+, CD16/56+ lymphocytes and phagocytes, i.e. effector cells of anti-tumor immunity, in the abdominal cavity.