Токсико-інфекційний шок як ускладнення гострої кишкової непрохідності пухлинного генезу - Соловйов, І.Є.; Чорний, В.О.; Тофан, А.В.; Соловйова, О.А. (Онкологія, 2001)
Наведені дані щодо етіології та патогенезу токсико-інфекційного шоку — тяжкого ускладнення після оперативних втручань з приводу гострої кишкової непрохідності у хворих на рак ободової кишки. Обгрунтовані методи профілактики та лікування пацієнтів з інтраопераційним токсико-інфекційним шоком. The article discusses toxico-infectious shock as a heavy complication of operations for colonic obstruction in colon cancer patients. The etiology and pathogenesis of this complication are considered from the positions of a SIRS concept. The article substantiates the necessity of prophylaxis and treatment of intraoperative toxico-infectious shock in this category of patients.