Антиокиснювальна ефективність біс(сульфолен-2-іл-4-дитіофосфатів) металів у базовому мастилі - Суховєєв, В.В.; Москаленко, О.В.; Ковтун, Г.О.; Сенченко, Г.Г. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Оцінено антиокиснювальні властивості біс(сульфолен-2-іл-4-дитіофосфатів) металів (ML2) за величиною періоду індукції на кінетичній кривій поглинання субстратом (базове мастило − естери пентаеритриту та фракції СЖК С5-С9). Виявлено, що інгібуюча ефективність комплексів ML2 вища, ніж промислових антиоксидантів, і змінюється в залежності від природи центрального атому у такій послідовності металів: Cu >Co > Ni > Ca. Механізм антиокиснювальної дії комплексів ML2 обумовлений обривом ланцюгів окиснення та каталізом розкладу гідропероксидів при низькій імовірності утворення вільних радикалів у об’ємі мастила. Оценены антиокислительные свойства бис(сульфолен-2-ил-4-дитиофосфатов) металлов (ML2) по величине периода индукции на кинетической кривой поглощения субстратом (базовая смазка − эфиры пентаэритрита и фракции СЖК С5-С9). Обнаружено, что ингибирующая эффективность комплексов ML2 выше, нежели промышленных антиоксидантов, и изменяется в зависимости от природы центрального атома в следующей последовательности металов: Cu > Co > Ni > Ca..Механизм антиокислительного действия комплексов ML2 обусловлен обрывом цепей окисления и катализом разложения гидрпероксидов при низкой вероятности образования свободных радикалов в объеме смазки. Antioxidative properties of bis(sulpholen-2-il-4-dithiophosphates) metals (ML2) have been evaluated according to the period of induction on the kinetic curve of sorby substratum (the basic grease: the esters of penthaeritrit and fractions SFA C5-C9). It has been revealed that the inhibiting efficiency of some complexes ML2 was higher than that of the industrial antioxidants and changed depending on the nature of the central atom in the following succession: Cu > Co > Ni > Ca.. The mechanism of antioxidative action of ML2 complexes is stipulated fon oxidation chains breaking and hydroperoxides decomposition catalysis at low probability of free radicals formation in grease volume.