Цитологічна оцінка ефективності гормональної терапії хворих із залозистою гіперплазією ендометрія - Бучинська, Л.Г.; Поліщук, Л.З.; Березнюк, В.П.; Ткаченко, Н.І.; Маллаєва, У.А. (Онкологія, 2001)
Проведено цитологічну оцінку ефективності гормональної терапії хворих із залозистою гіперплазією ендометрія. Критеріями ефективності були зміни клітин епітелію та їх ядерець, які виявляли за допомогою цитохімічної реакції. Терапевтичний ефект одержано у 61% хворих, його відсутність у решти хворих обумовлена морфологічною гетерогенністю залозистої гіперплазії ендометрія, пов’язаною з патогенезом цієї патології. Встановлено, що кількісна зміна морфофункціональних типів ядерець у клітинах гіперплазованого епітелію ендометрія є показником гормонального патоморфозу. In patients with endometrial glandular hyperplasia, the efficacy of a hormonal therapy was evaluated cytologically. The effect was assessed on the basis of changes in epithelial cells and nucleoli detected cytochemically. A therapeutic effect was seen in 61% of patients. The lack of the effect in the remaining patients it attributable to the morphologic heterogeneity of the endometrial hyperplasia which is a peculiarity of the pathogenesis of this pathology. A conclusion is made that quantitative changes in morphofunctional types of nucleoli in hyperplastic cells of the endometrial epithelium may be reckoned as markers of hormonal pathomorphosis.