Диференціальна імуногістохімічна діагностика злоякісних пухлин сімейства Юїнга - Галахін, К.О.; Лломбарт-Бош, А.; Мельник, М.М.; Ковальчук, Е.М.; Пономарьов, І.О. (Онкологія, 2001)
Пухлини сімейства Юїнга (саркома Юїнга і PNET) належать до дрібно-круглоклітинних пухлин кісток і м’яких тканин, які входять до гетерогенної групи неоплазій, що діагностують переважно у дітей та осіб молодого віку. Проведення імуногістохімічного дослідження з урахуванням гістологічної будови пухлин у 70 хворих з пухлинами кісток і м’яких тканин дало змогу встановити діагноз типової і атипової саркоми Юїнга (38 пацієнтів), PNET-ASKIN пухлини (13), провести диференціальну діагностику і діагностувати остеосаркому (5), хондросаркому (1), ідентифікувати рабдоміосаркому (1), міксоїдну пухлину (1), метастази нейробластоми (1), карциноми (1). У 9 випадках матеріал виявився неінформативним. Найбільш ефективним виявився НВА-71 — основний маркер у діагностиці саркоми Юїнга та РNET-пухлин. Для їх типування доцільно також використовувати моноклональні антитіла до NSE, віментину, антигену HNK-1, білка S-100 та PGР9.5. Для диференціальної діагностики саркоми Юїнга і PNET та інших дрібно-круглоклітинних пухлин доцільно додатково застосовувати антитіла до OS-нектину, OS-кальцину, актину, міогеніну, b2 – мікроглобуліну та антигену епітеліальних мембран. The Ewing family tumors (Ewing’s sarcoma and PNET) are a small cell, round cell tumors of bone and soft tissues, which form a heterogenous group of neoplasms in children and teenagers, among which Ewing’s sarcoma occupies a leading role. The use of immunohistochemical studies, taking into consideration the histology of tumors in 70 patients with bone and soft tissue tumors enabled determination of typical Ewing’s sarcoma (38 patients), PNET-ASKIN tumors (13), differential diagnosis and establishing osteosarcoma (5), hondrosarcoma (1), identification of rabdomyosarcoma (1), mixoid tumor (1), neuroblastoma metastasis (1), those of carcinoma (1), non-indicative material (9). The most informative was moab to HBA-71 marker. Which held a key place in the diagnosis of Ewing’s sarcoma and PNET tumors. For their typing it is also advisable to use the antibodies to such markers as OS-NECTIN, OS-CALCIN, MYOGENIN, b2 – microglobulin and endothelial membrane antigen.