Неоад’ювантна селективна внутрішньоартеріальна хіміотерапія при лікуванні хворих з місцево-поширеним раком молочної залози - Тарутінов, В.І.; Югрінов, О.Г.; Скляр, С.Ю.; Тельний, В.В. (Онкологія, 2001)
Проведено порівняння найближчих та віддалених результатів неоад’ювантного застосування різних методів лікування хворих з місцево-поширеним раком молочної залози (МПРМЗ), а саме внутрішньоартеріальної або системної поліхіміотерапії (ВАПХТ або СПХТ), променевої терапії за методикою дрібного фракціонування. Показано, що при застосуванні ВАПХТ досягаються кращі показники девіталізіції пухлини, ніж при СПХТ. Проведення передопераційної ВАПХТ у хворих з вузловими формами РМЗ поліпшує показники виживання в порівнянні з результатами лікування аналогічних форм РМЗ за допомогою традиційних методів. ВАПХТ можна використовувати перед операцією з метою переведення неоперабельних форм МПРМЗ в операбельні і подальшого радикального лікування таких хворих. The paper compares immediate and remote results of the neoadjuvant application of different methods for treatment of patients with locally disseminated breast cancer (LDBC), in particular, intra-arterial (IAPCT) or systemic polychemotherapy (SPCT) and radiation therapy using the small-fractions technique. IAPCT is shown to produce better results in terms of devitalization of the tumor compared to SPCT. The pre-surgery application of IAPCT in patients with nodular breast cancer improves the survival rate relative to the results of treatment of similar forms of breast cancer with traditional methods. It is advisable to apply IAPCT prior to surgery with the view of transforming non-operable forms of LDBC into operable ones followed by a radical treatment of such patients.