Особливості клінічного перебігу раку товстої кишки з урахуванням спадкових факторів - Олійніченко, Г.П.; Мясоєдов, Д.В.; Налєскіна, Л.А.; Поліщук, Л.З.; Коссак, О.М. (Онкологія, 2001)
Проведено порівняльний аналіз клінічного перебігу пухлинного процесу у 450 хворих на рак товстої кишки з урахуванням спадкових факторів. Встановлено, що в осіб з обтяженим сімейним онкоанамнезом у співставленні з хворими без обтяженості родоводів найбільш характерними клінічними особливостями виникнення та маніфестації раку товстої кишки є більш молодий вік, переважно низький ступінь диференціювання пухлин, домінування кількості виявлених метастазів як до початку лікування, так і після оперативного втручання, гірші показники 3-річної виживаності. Отже, це особлива категорія хворих, які потребують індивідуального спостереження та виваженого ставлення до вибору методів лікування. Findings of a comparative analysis of the clinical course of tumor process in 450 patients with colon cancer with registration of the genealogical burden are presented. It was found that the most distinctive clinical peculiarities of beginning and manifestation of colon cancer in patients with an oncopathology burden in the pedigrees as compared to persons without oncopathology include: younger age; higher frequency of tumors with a low degree of differentiation; domination of metastases revealed both before and after surgical treatment; and lower rate of the three-year survival. Thus, this is a distinctive category of patients which requires individual observation and a thoughtful approach to choosing the treatment methods.