Стан клітинного імунітету у хворих на рак шлунка залежно від поширеності пухлини - Валецький, В.Л. (Онкологія, 2001)
Встановлено, що для хворих на рак шлунка характерними є зниження вмісту лімфоцитів, CD8-клітин, натуральних кілерів, підвищення співвідношення CD4/CD8, низька експресія рецептора ІЛ-2 на лімфоцитах, зниження фагоцитарної активності нейтрофільних гранулоцитів у крові. Характер та глибина імунних порушень не залежать суттєво від ступеня інвазії пухлиною стінки шлунка та сусідніх органів. За наявності метастазів у регіонарних лімфовузлах і віддалених метастазів спостерігається більш виражений дефіцит натуральних кілерів. Найбільш виражені порушення імунологічних показників виявлені у хворих з віддаленими метастазами. Gastric cancer patients had low levels of lymphocytes, CD8 cells, natural killers, high CD4/CD8 ratio, low expression of IL-2 receptors on lymphocytes and low activity of phagocyting neutrophyles in comparison with healthy persons. Tumor invasion of stomach wall and adjacent organs did not significant influence on immunological changes. Metastasis to regional lymph nodes and distant metastases were associated with more significant decrease of natural killer level. The most expressive disorders in cell immunity were found in the gastric cancer patients with distant metastases.