Метаморфози антирелігійної пропаганди радянської влади в Україні під час Другої світової війни - Грідіна, І.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Стаття присвячена з’ясуванню причин зміни радянської антирелігійної політики та пропаганди в Україні
протягом Другої світової війни. Особлива увага приділяється важелям впливу, які вирисовувались для
маніпулювання свідомістю та почуттями віруючих. Підсумовується успіх зміни прийомів пропагандистської
діяльності в перетворенні релігійних конфесій з образу ворога на потужний ресурс у досягненні перемоги
над Німеччиною. Статья посвящена выяснению причин смены советской антирелигиозной политики и пропаганды в Украине
во время Второй мировой войны. Внимание уделяется рычагам влияния, которые использовались для
манипуляции сознанием и чувствами верующих. Делается вывод об успехе смены приемов пропагандистской
деятельности в превращении религиозных конфессий с образа врага на значимый ресурс в достижении
победы над Германией. Article is devoted to elucidating reasons of changing soviet antireligious policy and propaganda in Ukraine
during the Second World War. Attention is paid to key factors of impact used for manipulation of the believers’
confession and feelings. A conclusion on success of changing the mode of treatment in propaganda activities as
for transformation religious confessions from image of enemy in to considerable resource in achieving the
victory of a Nazi Germany is carried out.