Ідеал релігійного консерватизму в добу Середньовіччя в східній та західній рецепціях: Лі Бо та Іван Вишенський - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті розглядається філософсько-компаративне співвіднесення різнокультурних духовних начал,
поєднаних спорідненим релігійно-консервативним баченням особистості та суспільства, що виявлені в
ідейно-смислових візіях провідних митців-мислителів часів українського та китайського розквіту доби
Середньовіччя – Івана Вишенського та Лі Бо. Акцентується увага на універсальній іманентній єдності
світогляду обох релігійно-консервативних начал у загальноцивілізаційному вимірі. В статье рассматривается философско-компаративное соотношение разнокультурных духовных начал,
объединённых сродным религиозно-консервативным видением личности и общества, которые проявляются в
идейно-смысловых визиях ведущих творцов-мыслителей времён украинского и китайского расцвета
эпохи Средневековья – Ивана Вышенского и Ли Бо. Акцентируется внимание на универсальном
имманентном единстве мировоззрения обоих религиозно-консервативных начал в общецивилизационном
измерении.