Міжнародні відносини раннього Середньовіччя: методологічний аспект - Бредіхин, А.В.; Кузовков, В.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті розглядається проблема використання сучасних методологічних підходів щодо дослідження міжнародних відносин доби раннього Середньовіччя. Автори вважають актуальним використання системної теорії, яка дозволяє виділити основні закономірності у відносинах між державами. Аналізуються моделі взаємодії між провідними державами Євразії, структура ранньосередньовічної системи міжнародних відносин та середовище, в якому вона діяла. Стаття базується на методологічних розробках дослідників ХХ – ХХІ ст. Основні положення ілюструються даними письмових джерел. В статье рассматривается проблема использования современных методологических подходов в исследовании международных отношений эпохи раннего Средневековья. Авторы считают актуальным использование системной теории, которая позволяет выделить основные закономерности в отношениях между государс- твами. В исследовании анализируются модели взаимодействия между ведущими государствами Евразии, структура раннесредневековой системы международных отношений и среда, в которой она действовала. Статья базируется на методологических разработках исследователей ХХ – ХХІ вв. Основные положения статьи иллюстрируются данными письменных источников. The paper considers a problem of applying modern methodological approaches to research of international relations of the Early Middle Age. In the authors’ opinion, the using of a system theory which permits to allocate the basic regularities in relations between states is urgent. The work analyzes models of interaction between the leading states of Eurasia, a structure of the Early Middle Age system of international relations and environment in which it operated. The paper is based on the methodological works of researchers of the 20 th – 21 st centuries. The main statements of the paper are illustrated by the data of written sources.