Метан угольных пластов. формы нахождения и проблемы извлечения - Алексеев, А.Д. (Геотехническая механика, 2010)
У роботі приділена увага формам знаходження метану у викопному вугіллі, прискоренню процесу видалення метану з вугілля. Представлено модель вугільної речовини, що розроблена в ІФГП НАНУ, на підставі якої досліджена внутрішня газодинаміка метану в макроскопічному вугільному масиві. Розгляд ведеться в рамках запропонованої моделі двох характерних часів десорбції, що враховує спільне протікання процесів дифузії й фільтрації. Запропоновано шляхи активізації виходу метану з вугільних пластів з урахуванням його фазового стану. We have paid attention to the forms of methane in fossil coals and to the acceleration of methane extraction from the coal. The model of the coal substance was developed in IFGP NASU. The internal gas dynamics of methane in coal macroscopic array was investigated based upon this model. The examination was made based on our “two-time” model taking into account joint processes of diffusion and filtration. The ways to enhance the output of methane from coal seam were proposed taking into account its phase state.