Применение пневмогидродинамического воздействия на углепородный массив через поверхностные дегазационные скважины для добычи метана угольных месторождений - Филимонов, П.Е.; Бокий, Б.В.; Ефремов, И.А.; Чередников, В.В.; Софийский, К.К. (Геотехническая механика, 2010)
Розглянуто проблеми й перспективи виділення метану через поверхневі дегазаційні свердловини. Викладено результати експериментальних робіт на ОП «Шахта ім. О. Ф. Засядько» по застосуванню пневмогідродинамічної дії на підроблений та непідроблений масиви. Визначено умови розкольматації присвердловинної зони і тривалого стійкого газовиділення через поверхневі дегазаційні свердловини з вуглепородного масиву. Problems and prospects of methane emission through surface degaseous holes are considered. The results of experimental works on «Mine named after A.F. Zasyad'ko» about application of the pneumohydrodynamic action on the underworking and ununderworking arrays are expounded. The conditions of mud injection of around hole area and continous stable gas emission through surface degaseous holes from coal rock array are defined.