Эмиссия метана из природных угольных нано - и мезоструктур - Алексеев, А.Д.; Фельдман, Э.П.; Василенко, Т.А.; Молчанов, А.Н.; Калугина, Н.А. (Геотехническая механика, 2010)
У роботі розглянуто характер десорбції метану з вугільної речовини за рахунок
фільтрації і твердотільної дифузії. У рамках запропонованої моделі масопереносу метану
побудовані асимптотики для великих і малих часів, що виражають залежність від часу
концентрації газу, та проведено порівняння експериментальних даних з результатами чисельного розрахунку. The paper considers the nature of the desorption of methane from the coal substance by filtration and solid-state diffusion.Under the proposed model of mass transfer of methane to construct
asymptotic for large and small times, expressing the time dependence of gas concentration, and a
comparison of experimental data with results of numerical calculation.