Співрозмірність як умова правомірності необхідної оборони - Андрусяк, Г.М. (Держава і право, 2011)
Обґрунтовано,
що основними
критеріями
оцінки співрозмірності як умови
правомірності
необхідної
оборони
є: цінність об’єкта суспільно небезпечного
посягання
(блага,
що захищається);
співвідношення
засобів,
що застосовуються
при нападі,
і
засобів,
що застосовані
тим, хто обороняється;
обстановка
нападу
(місце, час, ситуація);
кількість осіб, які посягають,
та їх характеристика
(стать, вік, фізичні характеристики);
кількість осіб, які обороняються
та їх характеристика
(стать, вік,
фізичні характеристики,
психічний стан, обумовлений
посяганням). Обосновано,
что основными
критериями
оценки
соразмерности
как условия
правомерности
необходимой
обороны
являются:
ценность
объекта
общественно
опасного
посягательства
(блага,
которое
защищается);
соотношение
средств, применяемых
при нападении,
и средств, примененных
тем, кто обороняется;
обстановка
нападения
(место,
время,
ситуация);
количество
лиц, посягающих,
и их характеристика
(пол, возраст,
физические
характеристики),
количество
лиц, которые
обороняются
и их характеристика
(пол, возраст,
физические
характеристики,
психическое
состояние,
обусловленное
посягательством). The paper proved that the main evaluation criteria as a condition of legality proportionality
defense is necessary: the value of an object socially dangerous encroachment (good, which
is protected), the ratio of vehicles used in the attack, and tools that apply to those who defend;
atmosphere attack (place, time, situation), the number of individuals who infringe, and their
characteristics (gender, age, physical characteristics), the number of persons defending and
their characteristics (gender, age, physical characteristics, mental state, due to encroachment).