Несущая способность смазанных лабиринтных уплотнений, находящихся в контакте с периодически расположенными скользящими элементами - Ткаченко, Э.А.; Чехов, В.Н. (Геотехническая механика, 2010)
На основі моделі змішаного тертя встановлено режим при якому реалізація ефекту несучої здатності мастильної плівки є найбільш імовірною та суттєвою. Результати чисельного розрахунку піддано експериментальної перевірці. Надано рекомендації для інженерних методів розрахунку. Упроваджені патентозахищені лабіринтні торцеві ущільнення в конструкціях підшипникових вузлів стрічкових конвеєрів. Within the framework of the model mixte lubrification effect of supporting liquid layer was found. Some aspects of parallel sliding loud support in the mixed friction regime have been reconstructed for the labyrinth seal. The recommendation for engineering calculation methods are
formulated.