Греко-римское наследие в образовательной системе иезуитов - Шепко, Л.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
В статье на примере деятельности ордена иезуитов прослеживается преломление античного наследия в
европейской культуре. В ХVΙ – ХVΙΙ вв. в образовательной сфере отчетливо просматривается обращение
к греко-римскому наследию как с формальной стороны (заимствование уровневой школы и использование
произведений античных авторов), так и в идейном плане. Автор приходит к выводу, что, несмотря на
выраженный античный фон иезуитского образования, греко-римское наследие использовалось формально. У статті на прикладі діяльності ордену єзуїтів простежуються прояви античної спадщини в європейській
культурі. У ХVΙ – ХVΙΙ ст. в освітянській сфері бачимо звернення до греко-римської спадщини як з формальної
сторони (запозичення рівневої школи і використання творів античних авторів), так і в ідейному плані.
Автор дійшов висновку, що, не дивлячись на виражений античний фон єзуїтської освіти, спадщина
греко-римської школи і культури використовувалася формально. The present work deals with the activity of the Order of the Jesuits in the light of the ancient heritage in late
European culture. In the sphere of education in the 16 – 17
th
centuries there can be traced the appeal to the
Greek-Roman heritage not only from the formal point of view (the same levels in schools and the studies of the
classical authors), but from the point of view of the ideas. In spite of the clearly seen ancient background of the
medieval and especially Jesuitical education, the heritage of the Greek-Roman school and culture was used
formally.