Ідеї англійських просвітників другої половини XVIII ст. щодо торгівлі - Легкоступ, А.І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Стаття присвячена ознайомленню з ідеями англійських просвітників другої половини XVIII ст. щодо
торгівлі. Вони пов’язані з діяльністю вчених, представників так званої Класичної школи політичної
економії: Девідом Юмом, Адамом Фергюсоном та Адамом Смітом. Показано, яким ці вчені вважали
розвиток вільної торгівлі та її ідеальний стан, а також ступінь розвитку торгівлі в Британії на той час.
Крім того, проаналізовано найважливіші елементи поняття вільної торгівлі. Статья посвящена ознакомлению с идеями английских просветителей второй половины XVIII в. относительно
торговли. Они связаны с деятельностью ученых, представителей так называемой Классической школы
политической экономии: ДэвидомЮмом, Адамом Фергюсоном и Адамом Смитом. Показано, каким эти ученые
считали развитие свободной торговли и её идеальное состояние, а также степень развития торговли в Британии в
то время. Кроме того, проанализированы наиболее важные элементы понятия свободной торговли. The article is dedicated to familiarization with ideas of English representatives of the enlightenment of the second half
of the eighteenth century about the trade. They are connected with activity of scientists that are representatives of so
named Classical school of political economy: such as David Hume, Adam Ferguson and Adam Smith. It is shown how
these scientists considered the development of trade and its ideal condition, as well as degree of the development of
trade in Britain in that time. Besides, it is analysed the most important elements of the notion of free trade.