Повышение эффективности дегазации почвы отрабатываемого пласта - Курносов, С.А. (Геотехническая механика, 2010)
Представлено схему дегазації газонасиченого масиву, яка передбачає проведення газозбірної виробки у підошві виїмкового стовпа, що відпрацьовується, застосування якої дозволяє відокремити у просторі та часі процеси видобутку вугілля і дегазації масиву та підвищити ефективність дегазації підошви пласта, що відпрацьовується. The scheme of degasification of the rock mass, which provides driving gas-collecting mine working in a soil of a fulfilled panel, application of which allows to divide in space and time the
processes of mining and degassing of array and to raise efficiency of degasification of soil of a fulfilled layer.