Экранирующие скважины – средство обеспечения газодинамической безопасности очистных работ - Андреев, М.М.; Камышан, В.В.; Андреев, М.М. (Геотехническая механика, 2010)
Застосування екранувальних свердловин, успішно протестоване в шахтних умовах, забезпечує високій рівень газодинамічної безпеки очисної виїмки, який досягається за рахунок ефективної дегазації (біля 70 %), підвищення монолітності бокових порід, ліквідації раптових викидів і проривів порід в робочий простір, попередження вибухів і спонтанних займань метаноповітряної суміші. Use of screening wells, successfully tested in mine conditions, provides high level gas dynamics safety of clearing works, which is reached at the expense of effective degazation (about 70 %), increases of solidity of lateral breeds, liquidations of sudden emissions and breaks of breeds in working space, preventions of explosions and spontaneous self-ignitions of methane-air mixture.