Перспективный способ добычи метана из угольных месторождений и устройство для его реализации - Нечитайло, В.А.; Барадулин, Е.Г.; Софийский, К.К.; Житленок, Д.М.; Филимонов, П.Е. (Геотехническая механика, 2010)
Пропонується перспективний спосіб видобутку метану і пристрій для його реалізації із вугільних родовищ шляхом використання хвильових процесів в повсталих та похилих свердловинах, що забезпечує ефективну передачу ударного та розвантажувального імпульсів на продуктивний гірничий масив і призводить до розкольматації вугільного пласта, розкриттю природних та утворенню нових тріщин у ньому. The perspective method of booty of methane and device is offered for his realisation from coal deposits by the use of wave processes in insurgent and sloping mining holes, that provides the effective transmission of shock and unloading impulses on a productive mountain range and results under re-mud grouting of coal layer, to opening of natural and formation of new cracks in him.