Исследование перераспределения напряженно-деформированного состояния горного массива при увлажнении угольного пласта - Минеев, С.П.; Федотов, С.Н.; Витушко, О.В. (Геотехническая механика, 2010)
Розглянута задача в рамках плоскої деформації про вплив зволоження вугілля на процес
перерозподілу напружено-деформованого стану гірського масиву в прівибійній частині пласта. Встановлено, що зволоження вугілля сприяє зниженню і вирівнюванню вертикальної і
горизонтальної напруги, приводить до розвантаження вугільного пласта поблизу вибію, зниженню максимального опорного тиску і переміщенню його углиб масиву. The problem about influence of humidifying of coal on process of redistribution of the is intense-deformed condition of coal massif in working face layer’s parts is considered. It is established
that coal humidifying promotes decrease and alignment of vertical and horizontal pressure, leads to
unloading of a coal layer near to a working face and decrease a maximum of basic pressure and its
moving deep into a massif.