Формирование термонапряжений в упругодеформированных телах под действием концентрированных потоков энегии в режимах с обострением - Осенний, В.Я. (Геотехническая механика, 2011)
В статті наведені експериментальні результати фотомеханічних досліджень формування термонапружень в пружно-деформованих тілах. Аналіз результатів досліджень дозволив визначити що сумарне напруження від термічного та механічного навантаження не
підпорядковується правилам адитивності і відступ від цього правила пов’язаний з процесом накопичування тепла в граничному шарі. Отримані результати обґрунтовують перспе-
ктивність способу розшифровки інтерференційних смуг в оптико-поляризаційних методах
з наближенням інтенсивності ізоліній. Investigations of summary stress formation processes as a result of thermal and power loads
in solids are defined by the necessity of a choice of, plasma generator parameters when such generators are applied in mines. The article presents experimental results of photomechanical researches of thermostress formations in elasticdeformed solids. These results give us a basis for interpretations of interference bands in opticopolarization methods with an intensive usage of isolines.