Українська християнсько-консервативна традиція і феномен релігійної свободи - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті окреслено деякі концептуальні аспекти розуміння трансцендентності української християнсько-
консервативної релігійно-філософської традиції, досліджено їх прояви у різних епохах національного буття, у
мисленні провідних діячів вітчизняної культури. Привертається увага до взаємопов’язаності понять «християнсько-
консервативна традиція» та «духовна свобода». В статье определены некоторые концептуальные аспекты понимания трансцендентности украинской
христианско-консервативной религиозно-философской традиции, исследованы их проявления в разные
эпохи национального бытия, в мышлении ведущих деятелей отечественной культуры. Привлекается
внимание к взаимосвязанности понятий «христианско-консервативная традиция» и «духовная свобода». In the article some conceptual aspects of transcendence understanding of the Ukrainian сhristian-conservative
religious-philosophical tradition are defined, their displays during different epoch of national life, in thinking of
leading figures of domestic culture are investigated. The attention to the interrelation between concepts “christianconservative tradition” and “spiritual freedom” is attracted.