Специфіка співвідношення інтелекту та моральності у діяльності сучасного науковця - Клічук, А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті досліджується багатовимірний зміст моралі як прояв людського в людині. Обґрунтовується
особистісна орієнтація людини на моральний ідеал із поетапною трансформацією цінностей в засоби.
Людина свідомо прямує до моральної досконалості через активну життєву позицію, постійно здійснюючи
вибір себе в рамках своєї епохи. Акцентується увага на здатності людини до творчого оновлення, її
вміння бути цікавою та актуальною особистістю. В статье исследуется многомерное содержание нравственности как проявления человеческого в человеке.
Обосновывается личностная ориентация человека на нравственный идеал с поэтапной трансформацией
ценностей в средства. Человек сознательно стремится к нравственному совершенству посредством активной
жизненной позиции, постоянно осуществляя выбор себя в рамках своей эпохи. Акцентируется внимание
на способности человека к творческому обновлению, его умении быть интересной и актуальной личностью. This article investigates a rational substantiation absolute in public morality. The morality shows essence of
humanity in the man. The man is guided by a moral ideal by transformation of values in means. The man creates
itself in life purposefully following a moral ideal of the time.