Мультипарадигмальний підхід до аналізу феномену нігілізму - Степанов, А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті розглянуто нігілізм як неоднозначне й поліморфне поняття. Досліджено різні підходи до тлумачення та розв’язання питань, пов’язаних із нігілізмом. Розкрито людиномірність нігілізму в контексті відстеження варіативного смислового навантаження феномену. Встановлено, що нігілізм потрібно позиціонувати як спосіб пробудження людського духу, заперечення деструктивного конформізму й відсутності опору (пасивний песимізм). В статье рассмотрен нигилизм как неоднозначное и полиморфное понятие. Исследованы различные подходы к толкованию и решению вопросов, связанных с нигилизмом. Раскрыта человекомерность нигилизма в контексте отслеживания вариативной смысловой нагрузки феномена. Установлено, что нигилизм нужно позиционировать как способ пробуждения человеческого духа, отрицание деструктивного конформизма и отсутствия сопротивления (пассивный пессимизм). Nihilism is considered as ambiguous and polymorphic concept. Different approaches to the interpretation and solution of issues associated with nihilism are investigated. Human measurement of nihilism in the context of tracking meaning of varied semantic capacity of the phenomenon is revealed. It is determined that nihilism must be positioned as a way of awakening of the human spirit, denial of destructive conformism and absence of resistance (passive pessimism).