Соціально-психологічні основи спілкування: "етика відносин" та "інтуїція здібностей" (мовне вираження) - Білик, І.С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Стаття присвячується розгляду соціально-психологічних основ спілкування, зокрема виявленню, з’ясуванню й порівнянню українського та російського характерів з їх мовним вираженням. У досліджуваних українській та російській етнопсихіці виділено яскраво розвинені психічні функції – так звані «етика відносин» («програмна функція») й «інтуїція здібностей» («творча функція»). Статья посвящается рассмотрению социально-психологических основ общения, в частности выявлению, выяснению и сравнению украинского и российского характеров с их языковым выражением. В исследуемых украинской и российской этнопсихике выделены сильно развитые психические функции – так называемые «этика отношений» («программная функция») и «интуиция способностей» («творческая функция»). The article is devoted to consideration of social and psychological bases of communication, including identification, elucidation and comparison of Ukrainian and Russian characters with their linguistic expression. In the studied Ukrainian and Russian ethnopsychology vividly developed mental functions – the so-called “ethics of relationship” (“software function”) and “intuition abilities” (“creative function”) – are revealed.