Російські урядові ініціативи щодо переселенської політики в Україні та їхня реалізація у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. - Синявська, Л.І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Робота присвячена комплексному аналізу причин міграційних рухів другої половини XIX – початку XX ст.
як елементу русифікаторської політики російського уряду, яка повинна була сприяти поступовому
підкоренню власне українських земель у другій половині ХІХ ст. Работа посвящена комплексному анализу причин миграционных движений второй половины XIX –
начала XX ст. как элемента русификаторской политики российского правительства, которая должна была
содействовать постепенному подчинению собственно украинских земель во второй половине XIX века. The work is devoted to complex analysis of the causes of migration waves as an integral part of Russification
policy of the Russian government which had to promote to gradual submission of Ukrainian lands in the second
half of 19
th
century.