Принцип відповідальності як еко-етичний імператив сталого розвитку - Яковенко, Т. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Окреслено глобальні загрози, які постали перед людством на початку третього тисячоліття. З’ясовано
потребу у новій філософсько-етичній парадигмі, заснованій на принципі відповідальності. Проаналізовано
трансформацію принципу відповідальності: від антропоцентризму до екоцентризму. Арґументовано
необхідність перетворення принципу відповідальності на еко-етичний імператив людства. Очерчены глобальные угрозы, которые возникли перед человечеством в начале третьего тысячелетия.
Выяснена необходимость новой философско-этической парадигмы, основанной на принципе ответственности.
Проанализирована трансформация принципа ответственности от антропоцентризма к экоцентризму.
Аргументирована необходимость превращения принципа ответственности в эко-этический императив
человечества. The global threats that derived in the face of humankind at the beginning of the third millennium are outlined.
Necessity for a new philosophical and ethical paradigm which is based on the principle of responsibility is
found. The transformation of the principle of responsibility from anthropocentric to eco-centric is analysed. The
necessity of transforming principle of eco-ethical imperative of humankind is argued.