Православна ідеологія: нові аспекти ХХІ століття - Саган, О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті на основі історичних та філософських розвідок оцінюється вплив релігії (передусім православ’я)
на політичний, економічний та культурний розвиток європейських держав, а також досліджуються зміни,
які характеризують сучасні релігійні ідеології. Аналізується доктрина «русского мира» як геополітичний та
релігійний проект, а також окреслюються потенційні наслідки його реалізації для України. В статье на основе исторических и философских исследований оценивается влияние религии (прежде
всего православия) на политическое, экономическое и культурное развитие европейских государств, а также
исследуются изменения, которые характеризуют современные религиозные идеологии. Анализируется
доктрина «русского мира» как геополитический и религиозный проект, а также описываются потенциальные
последствия его реализации для Украины. In the article on the basis of historical and philosophical researches influence of religion (first of all Orthodoxy)
on political, economic and cultural development of the European states is estimated, and also the changes which
characterize modern religious ideologies are investigated. The author analyzes the doctrine of “Russian world”
as the geopolitical and religious project, and also describes potential consequences of its realization for Ukraine.