Акіда в сунітській та шиїтській традиціях: теологічні розбіжності - Шевченко, А.І.; Ісмагілов, С.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті досліджуються теологічні розбіжності в акіді між сунітами та шиїтами. Розглядаються джерела
акіди (віровчення) та відмінності в самих джерелах, а також методи тлумачення Священного Корану,
характерні для цих двох головних напрямків ісламу. Показані найбільш значущі відмінності в акіді, а
також богословська аргументація цих розбіжностей в обох релігійних традиціях. Підкреслюється, що
арабо-мусульманська цивілізація неоднорідна, а на мусульманське богослов’я впливали різні фактори,
що яскраво виражено в шиїзмі. В статье исследуются теологические различия в акиде между суннитами и шиитами. Рассматриваются
источники акиды (вероучения) и различия в источниках, а также методы толкования Священного Корана,
характерные для двух главных направлений ислама. Перечислены наиболее значимые различия в акиде,
а также богословская аргументация данных различий в обеих религиозных традициях. Подчеркивается,
что арабо-мусульманская цивилизация неоднородна, а на мусульманское богословие влияли различные
факторы, что ярко проявилось в шиизме. Theological differences in akida of Sunnite’s and Shiite’s are researched in the article. The sources of akida
(faith) and some differences in the sources are considered. The methods of interpretation the Holy Koran for two
main directions of Islam are noted. The main differences in akida and its theological explanation in both religion
traditions are given in the article. It is emphasized that Muslim civilization is heterogenuous and that Muslim
theology were influenced by different factors that can be seen clearly in Shiism.