Особливості віровчення шиїтів-імамітів - Шевченко, А.І.; Ісмагілов, С.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті досліджуються характерні особливості теології імамітського напряму в шиїзмі. Розглядаються
історія виникнення шиїзму і головні аспекти віровчення шиїтів-імамітів. У роботі підкреслюється, що
арабо-мусульманська цивілізація частково успадкувала та переосмислила культуру і релігійні ідеї Персії,
які проявилися у шиїзмі, що став основним ісламським напрямом на її території. В статье исследуются отличительные особенности теологии имамитской ветви шиизма. Рассматриваются
история возникновения шиизма, исторические условия, в которых возникают основополагающие идеи
шиизма и основные аспекты вероучения шиитов-имамитов. Подчеркивается, что арабо-мусульманская
цивилизация частично унаследовала и переосмыслила культуру и религиозные идеи Персии, проявившиеся в
шиизме, ставшем основным исламским направлением на ее территории. Some peculiarities of theology of imamates’ branch in Islam is investigated in the article. It is considered the
history of Shiism origin, historic conditions in which Shiism basic ideas and main aspects of Shiits-imamates’
heve been appeared. It’s underlined in the research that Arab and Muslim civilisation partly inherited and
overthought culture and religious ideas of Persia wich were reflected in Shiism that has become the main Islamic
direction on its territory.