Пробудження в дзен-буддизмі як мета трансформаційного процесу - Колесник, І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті розглянуто основні ознаки дзен-буддійського пробудження, вплив практики на людську особу і
саморозкриття її внутрішніх потенцій. Досліджено специфічний зв’язок між вченням дзен-буддизму та
концепцією просвітленої особи, що зумовило зосередженість на проблемі індивідуального звільнення.
Проаналізовано і виявлено нову форму взаємодії пробудженої свідомості із суспільством та її інтеграцію
у творче співбуття із Макрокосмом. В статье рассмотрены основные отличия дзэн-буддийского пробуждения, воздействие этого состояния на
личность в процессе самораскрытия внутренних потенций. Исследована специфическая связь между
учением дзэн-буддизма и концепцией просветленной личности, что стало причиной сосредоточенности
на проблеме индивидуального освобождения. Проанализирована и обнаружена новая форма взаимодействия
просветленной личности и общества и интегрирование этой личности в творческое событие с Макрокосмом. There are considered the mainsigns of spiritual enlightenment, its influence on personality in process of realization of
human potentialities. The author shows specific connection between Zen teaching and concept of enlightenment
person. This connection causes concentration on problem of individual liberation. There is analyzed new form of
interaction between person and society and integration of enlightened conscious in creative being with Macrocosm.