Значення та наслідки впровадження освітньо-виховної системи Товариства Ісуса в східнослов'янському регіоні в останній третині XVI - першій половині XVII ст. - Папазова, А. (Схід, 2011)
На основі багатої джерельної бази досліджено значення та наслідки впровадження
освітньо-виховної системи Товариства Ісуса в регіоні. Релігійно-освітянська діяльність ордену єзуїтів була важливим складовим елементом історичних процесів, дала поштовх розвитку
місцевої освіти, активізації релігійного та суспільно-політичного життя, сприяла подальшому
зближенню та взаємозбагаченню східнослов'янської та західноєвропейської культур. The value and the consequences of Jesus Society's education system in the Region are analysed on the basis of
numerous historical data. The religious and the educational activities of Jesuit Order were the important element of
the historical precesses in the Region, which gave rise to the development of local education, activized the religious,
social and political fields. They were also an essential tribute to the interaction between the Western and the Eastern cultures.