Категорія "розуму" у творчості Петра Лодія та київській академічній філософії (до питання про два типи просвітницької філософії в Україні в I пол. XIX ст.) - Печеранський, І. (Схід, 2011)
У статті здійснено аналіз та зіставлення двох підходів до категорії розуму та його ролі в
пізнанні на прикладі творчості Петра Дмитровича Лодія (1784-1829) та професорів "київського
кола" духовно-академічної філософії першої половини XIX століття (І. Скворцова, арх. Інокентія, В. Карпова та П. Авсенєва). An analysis and a comparison of two approaches to the category of mind and its role in cognition are made on the
example of works of Petro Dmytrovych Lodii (1784-1829) and professors of "the Kyiv circle" of spiritual and academic
philosophy of the first half of the XIX century (I. Skvortzov, arch. Innokentyi, V. Karpov and P. Avsenev).