Природа асиметрій глобального розвитку: ірраціонально-еволюціоністський підхід - Кравчук, Н. (Схід, 2011)
У статті окреслено ідейно-теоретичні домінанти та фундаментальні основи, що визначають логіку й перспективи міжсистемних конструктивних змін на новому витку цивілізаційного розвитку людства. Показано об'єктивну необхідність дослідження глобального економічного розвитку як складової значно ширшої суспільної еволюції з позицій ірраціонально- еволюціоністської концепції. У рамках трикутника імперативів, вершинами якого є "інтереси - інститути - політика", запропоновано авторський підхід до формування вихідної методологічної бази концептуалізації рушійних сил глобального розвитку. Узагальнено основні форми прояву асиметрій глобального розвитку. Ideological and theoretical dominants and basic fundamentals that determine the logic and perspectives of intersystem constructive changes in the new cycle of civilization human development have been outlined. On this basis the objective necessity of global economic development research as a constituant of much wider social evolution from a perspective of irrational and evolutionistic conception have been proved. In the frames of so-called imperatives triangle which tops are "interests - institutes - politics" author's approach to form the initial methodologic basis of global development motivation conceptualization has been proposed. The main forms of global development assymetry manifestation have been generalized.