Історична ґенеза "соціології тіла" як впливового напрямку сучасних суспільствознавчих студій - Потапенко, Я. (Схід, 2012)
Розглядається історична специфіка соматичної аналітики в сучасних соціологічних студіях. Особлива увага приділяється "повороту до тіла" в соціології як наслідку широкого інтердисциплінарного діалогу з іншими соціокультурними дисциплінами. Аналітика тілесності крізь призму історичної ґенези соціології тіла дозволяє суттєво й змістовно розширити предметне поле досліджень у цій галузі, включення до сфери її інтересів феноменів, котрі раніше вважалися предметом дослідження антропології, етнології, психології або філософії. The historical specifical features of somatical analysis in modern sociological studies are considered. The special attention given to the "turn to the body" in sociology as the consequence of wide interdisciplinary dialogue with other social and humanitarian disciplines.