Проблема взаємовідносин науки та релігії в християнській апологетиці С. С. Глаголєва - Печеранський, І. (Схід, 2012)
У статті розкривається основний напрям апологетичних студій професора Московської
духовної академії Сергія Сергійовича Глаголєва (1865-1937) - представника православної
духовно-академічної філософії, творчість якого й досі залишається невідомою. За матеріалами проаналізованих статей у тогочасній православній періодиці, автором яких є вчений, нами встановлено, що ключовим лейтмотивом його підходу було розв'язання проблеми
науки та релігії у світлі критики еволюційних теорій кінця XIX - початку XX ст. та спроб "наукового обґрунтування істин віри". The article reveals the main apologetical features in the studies of Sergiy Glagolev (1865-1937), the professor of
Moscow Religious Academy. He was an representative of orthodox spiritual-academic philosophy. His works remain
unknown till our days. Having analyzed the articles of that time Orthodoxical periodicals by Sergey Glagolev we
concluded that the main characteristic was his approach to the science and religious problem's solving. He used
evolutional theories of late XІX-th - the beginning of the XX-th centuries and attempts of "scientific substantiation of
religious grounds".