Заборона дискримінаційного оподаткування торгівлі в договорі про функціонування Європейського Союзу: поняття, цілі та зміст в світлі практики Суду ЄС - Водянніков, О.Ю. (Держава і право, 2010)
Досліджуються поняття, цілі та зміст положень статті 110 Договору про
функціонування Європейського Союзу. Приділяється увага значенню практики Суду в
системі джерел права ЄС; розкриті поняття прямої та непрямої дискримінації при
оподаткуванні імпортованих товарів, принципу нейтральності податкової системи по
відношенню до експорту та імпорту, а також окреслено співвідношення принципів заборон дискримінаційного та протекціоністського оподаткування (перша та друга частини статті 110)
Ключові слова: право ЄС; практика Суду ЄС; податкова недискримінація в міжнародній торгівлі; пряме та непряме оподаткування; заборона протекціоністського оподаткування; подібність товарів; форми непрямої дискримінації. Исследуются понятия, цели и содержание положений статьи 110 Договора о функционировании Европейского Союза. В исследовании внимание уделяется значению практики Суда в системе источников права ЕС; раскрываются понятия прямой и непрямой

дискриминации при налогообложении импортируемых товаров, принципа нейтральности налоговой системы в отношении импорта и экспорта, а также очерчивается соотношение принципов запретов дискриминационного и протекционистского налогообложения (первая и вторая части статьи 110).

Ключевые слова: право ЕС, практика Суда ЕС, налоговая недискриминация в международной торговле, прямое и непрямое налогообложение, запрет протекционистского налогообложения, подобные товары, формы непрямой дискриминации. The paper explores objectives and content of Article 110 of the Treaty on the Functioning
of the European Union that prohibits discriminatory and protectionist taxation of trade
between EC Member States. Article 110 is analysed through the prism of the ECJ case law. The
paper starts with assessment of the role of ECJ case law within the system of sources of the EC
law, and proceeds with exploration of direct and indirect discrimination of imported goods,
principle of tax neutrality towards imports and exports as well as delineation of principles prohibiting discriminatory and protectionist taxation (first and second parts of Article 110).
Key words: EU Law, ECJ case law, object and purpose of Article 110 of the Treaty on the
Functioning of the European Union, tax non discrimination in international trade, direst and
indirect taxation, principle of tax neutrality towards imports and exports, prohibition of protectionist taxation, similar products, forms of indirect discrimination.