Концепція «природних кордонів» та її модернізовані інтерпретації в політико-правових дослідженнях - Долматов, І.В. (Держава і право, 2011)
Аналізуються
різновиди
теорії
природних
кордонів,
які виправдували
порушення
територіальної
цілісності держав.
Обґрунтовується
штучний
характер
утворення
більшості сучасних
кордонів,
що вимагає
досконалої
міжнародно-правової
бази
встановлення
політичних
кордонів. Анализируются
разновидности
теории
природных
границ,
которые
оправдывали
нарушения
территориальной
целостности
государств.
Обосновывается
искусственный
характер
образования
большинства
современных
границ,
что требует
усовершенствованной
разработки
международно-правовой
базы
относительно
установления
политических
границ. The varieties of theory of natural frontier which justified violations of territorial integrity
of the states are analyses in the article. Artificial character of formation of majority of modern
frontier is grounded, that requires the improved development of international-justice base in
relation to establishment of political boundary.