Фундамент природознавства (Сторінки історії Відділення фізики і астрономії НАН України) - Локтєв, В.М.; Пономаренко, Л.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Упродовж тривалого періоду становлення і розвитку Національної академії наук України її структура зазнавала численних, не завжди зрозумілих із позицій сьогодення змін. Історичні колізії та перипетії, структурні трансформації Відділення фізики і астрономії — яскравий доказ цих слів. До речі, навіть сама назва «відділення» виникла аж ніяк не на зорі створення Академії.