Основні риси ідеологічної сфери політичного життя сучасності - Постол, О.Є. (Держава і право, 2011)
Розглянуто еволюцію поняття «ідеологія» та наукові підходи до осмислення місця політичної ідеології в суспільному житті. Розкриті наукові позиції щодо ролі ідеологій у політичній сфері. З’ясовані аргументи прихильників і опонентів концепції деідеологізації. Проаналізовано сучасний етап розвитку ідеологій, зокрема, особливості їх віднесення до правого та лівого політичного спектрів. Рассмотрена эволюция понятия «идеология» и научные подходы к осмыслению места политической идеологии в общественной жизни. Раскрыты научные позиции роли идеологий в политической сфере. Выяснены аргументы доброжелателей и оппонентов концепции деидеологизации. Проанализировано современный этап развития идеологий, в отдельности особенности их отношений к правому и левому политическому спектру. The article reviews the evolution of the concept of «ideology» and scientific Approaches to understanding the place of ideology in social life. There was revealed the positive and critical scientific points regarding the role of the ideology in the political sphere. We elucidated the arguments of the supporters and the opponents of the concept deideologization. There was analyzed the current development of ideologies, particularly, points of its identification as the right-wing or the left-wing.