Кiотський протокол як перспективне джерело додаткових iнвестицiй - Довбенко, М.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Автор статті виклав суть наукової ідеї лауреата Нобелівської премії економіста Р. Коуза щодо ринкового механізму ліквідації негативної екстерналії, якою є глобальне потепління. У статті оцінено дії
суб’єктів господарювання України щодо реалізації Кіотського протоколу. На прикладі ВАТ «ІваноФранківськцемент» продемонстровано, як реконструювати підприємство й заробити додаткові кошти
від продажу прав на екологічні квоти, встановлені кіотськими домовленостями.
Ключові слова: глобальне потепління, парникові гази, теорема Коуза, екстерналія, екологічні квоти An author of the article stated the main point of scientific concept of R. Kouz, Nobel prize-winner laureate, regarding market mechanism of negative externals
elimination, namely global warming. The article assesses actions of Ukrainian business entities to provide compliance
with Kyoto Protocol. Open joint-stock company
«Ivano-Frankivskcement» is used as example to show how reconstruct the enterprise and make additional assets from the sale of right for ecological quotas established
by Kyoto protocol. Keywords: global warming, greenhouse gas, Kouz theorem, externals, ecological quotas