Конституційне закріплення правового статусу центральних банків у країнах-членах Європейського Союзу та Україні - Златіна, Н.Е. (Держава і право, 2010)
У статті розглядається історія виникнення центрального банку, його правовий
статус і закріплення на законодавчому рівні. Аналізуються конституції державчленів
Європейського Союзу на предмет норм, які визначають правовий статус центрального банку і проведено порівняльний аналіз з нормами Конституції країни, які визначають
правовий статус Національного банку України
Ключові слова: конституція, банківська система, центральний банк, правовий
статус, країни члени ЄС. В статье рассматривается история возникновения центрального банка, его правовой статус и закрепление на законодательном уровне. Автором проведен анализ конституций стран членов Европейского Союза, на предмет норм, которые определяют
правовой статус центрального банка и проведн сравнительный анализ с нормами
Конституции Украины, которые определяют правовой статус Национального банка
Украины.
Ключевые слова: конституция, банковская система, центральный банк, правовой
статус, страны члены ЕС. The article looks at the history of foundation of the central bank, its legal status and legislative consolidation. The author has carried out analysis of the constitutions of the Member
States of the European Union for the purpose of detecting the norms which directly reflect legislative status of the central bank of a country. The comparative analysis with the norms of the
Constitution of Ukraine that consolidate legal status of the National bank of Ukraine has also
been carried out.
Key words: Constitution, banking system, central bank, legal status, Member States of the
European Union.