Демократизація суспільно-державного розвитку як прагматична орієнтація України на сучасному етапі розвитку українського суспільства - Чижова, О.М. (Держава і право, 2010)
Розглянуті процеси демократизації суспільно державного розвитку та визначені
прагматичні напрямки руху українського суспільства в цьому розвитку. Автором зроблено висновок, що за об’єктивними політологічними критеріями Україна може вважатися цілком демократичною країною, оскільки має усі атрибути сучасного демократичного суспільства. Ключові слова: влада, демократія демократизація, демократичний режим, консолідація, політичний процес, політична система, прагматизм, прагматична
орієнтація, суспільно державний розвиток. Рассмотрены процессы демократизации общественно государственного развития

и определены прагматические направления движения украинского общества в этом

развитии. Автором сделан вывод, что по объективным политологическим критериям

Украина может считаться демократическим государством, так как имеет все атрибуты современного демократического общества.

Ключевые слова: власть, демократия, демократизация, демократический режим,

консолидация, политический процесс, политическая система, прагматизм, прагматическая ориентация, общественно государственное развитие. In the article the processes of democratization of publicly state development are considered and the pragmatic directed motions of Ukrainian society are certain in this development.
An author is do a conclusion, that on the objective tests of political sciences Ukraine can be
considered the democratic state, because has all attributes of modern democratic society.
Key words: power, democracy, democratic mode, consolidation, political process, political system, pragmatism, pragmatic orientation, public state, development.