Методологічні проблеми визначення дефініції «конституційно-правова відповідальність суб'єктів державно-політичних відносин» - Книш, В.В. (Держава і право, 2010)
Узагальнено основні наукові підходи до розуміння перспективного (позитивного) і
ретроспективного (негативного) аспектів конституційно правової відповідальності,
проаналізовано їх співвідношення і вплив на визначення дефініції конституційно правовій відповідальності. Базуючись на органічному поєднанні перспективного (позитивного) і ретроспективного (негативного) аспектів відповідальності, враховуючи
взаємозв’язок конституційно правової відповідальності з відповідальністю соціальною
і юридичною, а також беручи за основу її специфічні ознаки, автор обрунтовує власне визначення конституційно правової відповідальності.
Ключові слова: відповідальність, конституційно правова відповідальність, перспективна (позитивна) відповідальність, ретроспективна (негативна) відповідальність, юридична відповідальність, соціальна відповідальність. Обобщенно основные научные подходы к пониманию перспективного (позитивного)

и ретроспективного (негативного) аспектов конституционно правовой ответственности, проанализировано их соотношение и влияние на определение дефиниции конституционно правовой ответственности. Базируясь на органическом сочетании перспективного (позитивного) и ретроспективного (негативного) аспектов ответственности, учитывая взаимосвязь конституционно правовой ответственности с ответственностью социальной и юридической, а также беря за основу ее специфические признаки, автор обосновывает собственное определение конституционно правовой ответственности.

Ключевые слова: ответственность, конституционно правовая ответственность, перспективная (позитивная) ответственность, ретроспективная (негативная)

ответственность, юридическая ответственность, социальная ответственность. By the author of the article generalized basic scientific going near understanding of perspective (positive) and retrospective (negative) aspects of constitutionally law responsibility,
their correlation and influence is analyzed on determination of the definition of constitutionally law responsibility. Being based on organic combination of perspective (positive) and retrospective (negative) aspects of responsibility, taking into account intercommunication of constitutionally law responsibility with social and juridical ones, and also taking specific signs
for basis of it, an author grounds own determination of constitutionally law responsibility.
Key words: responsibility, constitutionally law responsibility, perspective (positive)
responsibility, retrospective (negative) responsibility, juridical responsibility, social responsibility